
Kaaviar Sturia Osciètre
Sturia Oscietra kaaviar, luksuslik ja peen delikatess, on tuntud oma...
Forellifilee ja lõhefilee on levinud valik mereandide armastajate seas, kättesaadav paljudelt kalalettidelt ning tavapärane meie igapäevasel toidulaual, kuid kas teadsite, et forellifilee võib olla erinevates trimmides? Teeme selgeks, mis on trimmid, millised on nende erinevused ja kui palju on kadu erinevate trimmide puhul. Samuti anname soovitusi, millist trimmimist eelistada.
Lõhefilee (sh ka teiste suuremate kalafileede) trimmid viitavad erinevatele viisidele, kuidas fileed on fileerimisel töödeldud ja ette valmistatud. Trimmid määravad, millised osad kalast on eemaldatud ja millised on alles jäetud. Kõige levinumad trimmid, mida leida võib on inglise keelsena kaustatavad A-trim, B-trim ja C-trim ja D-trim.
A-trim on kõige vähem töödeldud forellifilee trimm. Selles trimmis on eemaldatud ainult suured luud: selgroog ja roided, väiksemad luud, uimed, põsed ja rasvakiht on alles, tihti ka filee ühel poolel saba. A trim on populaarne nende seas, kes eelistavad töötlemata kala ja soovivad filee ise viimistleda või armastavad rasvasemat tulemust. A trimmi puhul on kadu kõige väiksem, kuna eemaldatakse ainult suured luud ja pea. Kadu on umbes 10-15%.
B-trim on kõige levinum trimm nii forellifilee kui ka lõhefilee puhul ning ka supermarketites müüdavad fileed on enamasti B trimm fileed. Selles trimmis eemaldatakse lisaks eelnevale ka kõik uimed ja uimelihastesse jäävad kiired ning sabaots. B trim on ideaalne neile, kes soovivad kiiret ja lihtsat valmistamist ilma täiendava tööta, fileel on alles rasvased kõhu- ja seljaääred. B trimmi puhul on kadu suurem kui A trimmil, umbes 20-25%.
C-trim puhul eemaldatakse lisaks uimedele ka rasvasem seljaäär ning eemaldatakse osa rasvasest kõhuäärest. C trim on ideaalne neile, kes soovivad puhtamat ja tervislikumat fileed. C trimmi puhul on kadu on umbes 25-30%.
D-trim fileel eemaldatakse ka kogu rasvane kõhuäär. Eemaldatakse käsitsi kõik pindluud ja filee on ideaalse kujuga. Vajadusel trimmitakse sabaosa, et fileest jääks alles vaid kõige parem ja mahlasem liha. Kogu kadu võrreldes algse kala kaaluga on 30-35%.
Valik sõltub teie isiklikest eelistustest ja vajadustest. Kui eelistate töötlemata kala ja soovite ise fileerimisega jätkata, siis A-trim on parim valik. Kui soovite kiiret ja lihtsat valmistamist, siis B-trim on ideaalne. Kui otsite puhtamat ja tervislikumat fileed, siis C ja D-trim on teie jaoks. B-trim sobib ideaalselt grillimiseks või ahjus valmistamiseks ning suitsutamiseks. Graavilõhe või õrnsoola kala valmistamiseks vali C-trim ja eemalda pindluud või D-trim, kuna selles pole ühtegi luud. Kui kasutad A-trimi, siis valmista kõhuäärtest ja muudest puhastamisel ära võetud lõigetest maitsev kalapuljong. Kindlasti tasub fileed ostes jälgida kui suur on kala kadu, kuna tihti tundub filee hinda päris kõrge. Nii saad võrrelda terve kala hinda ja filee hinda ja märkad, et hinnavahe kindlasti tasub ära.
Kui otsid kvaliteetset ja värsket lõhefileed, siis meie veebipoes on saadaval kvaliteetne Fääri saartelt pärineva Heimlandi lõhe B-trim lõhefilee. Lõhefilee on GMO ja antibiootikumidevaba ja käsitsi fileeritud.
Leave a comment
Log in to post comments